ПСЕВДОПРОМЕНИТЕ НА ПСЕВДОПАТРИОТИТE

 Днес /15.05.19/ научавам, че внесени от псевдопатриотите промени в НК са били гласувани на първо четене, така на пожар в средата на предизборната кампания, която е катастрофална за тях. Коментирам ги, защото те се упражняват върху основен елемент от политиката на нашата партия Възраждане и то от самото и създаване - за противодействие на битовата престъпност.

„Псевдопромени“, защото по никакъв начин не постигат гръмко заложените празни обещания:
1) Предложеното премахване на пределите на неизбежната отбрана касаещо жилището (но не и частната собственост въобще), е неефективно. Ние от години настояваме за адекватна защита както на живота, така и на частната собственост (неупомената в предложението)! Болшинството потърпевши от битови кражби (особено извън столицата и в по-малките населени места) притежават ОСВЕН ЖИЛИЩА и прилежаща им частна собственост - мазета, тавани, гаражи, работилници, дворове, складове, хамбари, обори и т.н., които биват буквално опосквани от постоянните набези на крадците. Псевдопатриотите мотивират това си предложение със случая на убития крадец в Пловдив, но дори и този случай е станал не в жилището на пострадалия, а ПРЕД ГАРАЖА му – в който крадецът е влязъл, за да краде. Освен това предложението не дава подобна защита на частната собственост на юридическите лица. Колко промишлени сгради, халета и дворове бяха буквално разкостени и превърнати в грозно стърчащи скелети заради НЕОБЕЗПОКОЯВАНИТЕ кражби оттам на строителни материали и желязо? За псевдопатриотите явно те нямат значение.

2) Предложението за глоба между 500 и 1000 лв. при маловажна кражба (при която откраднатото е на стойност до една минимална работна заплата-560 лв.) и за наказание затвор едва при повторен такъв случай, е неадекватно. Не е тайна, че болшинството извършители на битови кражби на ниска стойност са от махалите. Тях никакви глоби няма да ги респектират; а камо ли глоби да бъдат събрани някога от тях…Как ще вземеш на босия цървулите! Как ще му даваш ВТОРА ВЪЗМОЖНОСТ да открадне, за да реагираш срещу набезите му? Ние от Възраждане от години настояваме за цялостно премахване на квалификацията „маловажен случай“ и за много по-строго наказание за ширещата се битовата престъпност. Защото обикновеният човек, особено 2.5 милиона пенсионери, болшинството от които не могат сами да се защитят в условията на една абдикирала от собствените си правоохранителни функции държава, страдат най-много и директно именно от такива посегателства (и то рецидивиращи) върху имуществото им, за защитата на което би следвало да има адекватни законово определени наказания в НК. А не глоби, втора възможност и т.н. безсмислени идеи.

Та така.
Предложените псевдопромени от псевдопатриотите няма да постигнат почти никакъв ефект и играят роля само и единствено като пореден предизборен лозунг от страна на вносителите им, който да ни тикат в очите при гастролирането си по медиите следващите дни по темата.

Предложенията им най-вероятно няма да бъдат приети на второ четене, видно и от гласуваният максимален срок за предложения между двете четения - 3 седмици. Защо ли?
Ами защото - ама то нашите хора, дето ги дирим по избори, ама как ще усилваме репресията върху тях, нали.