ЕС не е това, за което се представя

Един акт на ЕС, който може да се тълкува в две направления. От една страна работещ механизъм по това споразумение може да спре правителства като това на Борисов да злоупотребяват грозно с евросредства. На пръв поглед такъв резултат от договорката е повече от желан за нашата държава.

През 2018 Томислав Дончев каза,че такъв механизъм би бил невъзможен, защото пряко атакува независимостта на засегнатите държави. Което казано точно от него е нелепо вземайки предвид, че ГЕРБ лиши България от последния символ на суверенитета - лева.

Това негово изказване илюстрира ужаса на ГЕРБ от ефективното въвеждане на подобна мярка. От друга страна казаното от него би било действителност, която ще се стовари като бухалка върху несъгласните с курса на ЕС държави. Инструмент за непослушни лидери, които не искат нов ЕС СССР. Лидери като Орбан и Качински, които искат да работят в интерес на националната държава вместо в интерес на федералистките попълзновения на ЕК.

Изобщо доверието в бюрократите от Брюксел намалява от ден на ден. И това беше ясно илюстрирано с брутално проявената политическа немощ при мартенското избухване на т.нар. пандемия. Тогава стана кристално ясно,че ЕС не е това, за което се представя и няма изгледи за скорошна промяна в положителна посока. Наопаки- антиевропейските настроения срещу Европейския съюз, такъв какъвто е в момента се задълбочават и радикализират. Въпрос на време е да се инициират нови референдуми за exit. Този пореден спорен акт на ЕП допринася по-скоро за задълбочаващ се евроскептицизъм, отколкото за укрепване на доверието в Брюксел.

 

автор: Ивайло Антов

Възражадне-София