Възраждане предотврати изграждането на „джендър център“ във Варна, с партньор Кралство Норвегия

На последната сесия на Общинския съвет във Варна за годината, групата на общинските съветници от Възраждане предотврати приемането на проект, с партньор Кралство Норвегия, за изграждането на „джендър център“ в сградата на бившето училище „Мара Тасева“ в кв. Аспарухово.

Съветниците от Възраждане предложиха гласуването на проекта да отпадне от дневния ред, но предложението им не беше прието. Последваха дебати и след добрата аргументация от страна на Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Георги Георгиев, в крайна сметка при гласуването не достигнаха два гласа за да бъде прието предложението и то беше отхвърлено.

В така създалата се ситуация, Варна остава без „джендър център“ за мултитултурализъм, „ромски“ медиатори и уязвими групи.

Общинският съвет на Варна беше готов да приеме проекта, като на комисията „Европейски дейност и международно сътрудничество“ всички, освен съветниците от Възраждане, които бяха против, гласуваха за. Аргументът за положителния вот бе, че по проекта има 100% безвъзмездно финансиране от Норвегия в размер на 3,9 млн. лева. Аргумент звучащ много жалко във времена, в които духовните и морални устои на нацията ни са разклатени и всяко подобно решение, водено от финансова изгода, би могло да „отвори врата“ за навлизането на най-различни антихуманни и антибългарски идеологии в страната ни.

Разбира се, партньорът на проекта също е ключов – кралство Норвегия. Точно от него идват антисемейните политики, срещу които българските родители протестират. За щастие представителите на гражданите в Общинския съвет – групата на Възраждане, успяха да предотвратят поредното прокарване на проект, чиято полза щеше да е за управляващите или за тези от тях, които щяха да се облагодетелстват със сериозна част от осигурения норвежки грант. Това е огромен успех, който показва, че гражданите могат да преборят статуквото и нищо не може да ги спре. Сериозен пробив, който показва, че властта за взимане на решения е на обикновените хора, които могат да преобърнат плановете и на най-безскрупулните управляващи.