След Брекзит Великобритания ще краде мозъци

Обединеното кралство заяви в понеделник, че ще увеличи броя на учените и изследователите, отговарящи на условията за ускорено издаване на визи, като част от плановете на правителството да привлече повече елитни изследователи след Брекзит, предаде БНР.

Броят на допустимите изследователски квалификации, за които се предлага ускорено одобрение на визи, ще нарасне до над 120 от настоящите 62, посочиха от британското вътрешно министерство.

"Искаме да сме сигурни, че Великобритания продължава да е начело на иновациите, така че имаме нужда от имиграционна система, която привлича "най-острите умове" от цял свят", заяви вътрешният министър Прити Пател.

Премиерът Борис Джонсън, който през миналата седмица спечели одобрението от парламента на договорената от него с ЕС Брекзит сделка, обеща през август да облекчи правилата за имиграцията на учените, за да помогне на Великобритания да се справи с недостига на хора с високи умения.

През миналата седмица и кралица Елизабет Втора обеща нови визови договорености, които ще гарантират, че квалифицираните лекари и медицински специалисти ще могат бързо да влизат във Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 януари, въпреки че веднага след тази дата ще започне 11-месечен преходен период, през който ще трябва да се постигне споразумение за бъдещите двустранни търговски отношения.