Чуждестранната помощ прави корумпираните държави още по-корумпирани
Джеймс БОУЪРД*

Да се разчита на помощта, която САЩ оказват на редица държави за борба с корупцията, е все едно да вярваме, че употребата на уиски е полезна за излекуване на алкохолизма. След като на закритите заседания в Конгреса, в рамките на процедурата за импийчмънт, бяха изслушани показанията за ролята на президента Тръмп за преустановяване на военната помощ за Украйна, водачът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър заяви: „Цифрите не лъжат. Днес стана още по-очевидно, че президентътТръмп съвсем не е такъв борец срещу корупцията за какъвто се представя“.

По правило, мнозинството водещи медии се базират на тезата, че американската помощ играе изключително важна роля за борбата срещу корупцията в Украйна. Те обаче игнорират множеството свидетелства за токсичното въздействие на чуждестранната помощ, както и за спецификата на постсъветската история на тази страна.

През 2002 в списание American Economic Review бяха публикуван резултатите от едно изследване, според което „увеличаването на обемите на чуждестранната помощ е пряко свързано ръста на нивото на корупкция” и „корупцията определено е свързана с помощта, оказвана от Съединените щати”.

През същата година президентът Джордж Буш-младши инициира нова програма за оказване на помощ на други държави, озаглавена „Предизвикателство на Хилядолетието” (Millennium Challenge Account, MCA). Тогава Буш заяви: „Мисля, че няма смисъл да предоставяме помощ и пари на корумпираните държави”. Въпреки това обаче, администрацията му продължи да раздава милиарди долари на много от най-корумпираните режими в света. През 2004 Държавният департамент систематизира това, което – по своята същност – представляваше връщане към предишното състояние на нещата: „МСА е основаващо се на стимули допълнение към другите американски програми за подпомагане”. Екипът на Буш намери поводи да предостави помощ, в рамките на програмата МСА, на някои от най-корумпираните правителства в света, включително това на Грузия.

През 2009 президентът Барак Обама заяви в ООН, че Америка „оглавява глобалните усилия за изкореняване на корупцията”. В същото време, неговите помощници „отбелязаха, че в миналото често изглеждаше, че САЩ просто се опитват да „запушат” проблемите с пари” (цитат от вестник Los Angeles Times). Всъщност, фарсът с реформата изплува на повърхността още през следващата година, когато администрацията на Обама оказа решителна съпротива на опитите на Конгреса на САЩ да ореже прекалено разточителната програма за оказване на помощ в чужбина. Държавният секретар Хилари Клинтън предупреди, че ограничаването на предоставянето на помощи на онези държави, които не са издържали антикорупционния тест, „потенциално би могло да засегне огромен брой страни, които наистина се нуждаят от помощ”.

В крайна сметка администрацията на Обама продължи да налива десетки милиарди долари на американските данъкоплатци в такива бездънни бъчви като Афганистан например, който – както призна през 2016 президентът на страната Ашраф Гани – е една от най-корумпираните страни в света. При това помощта, която получи афганистанското правителство, само влоши ситуацията с корупцията. Както призна генералният инспектор на САЩ по въпросите на възстановяването на Афганистан Джон Сопко, „следва да осъзнаем, че политиката и практиките на САЩ неволно способстваха за и поощряваха корупцията. Трябва да признаем опасността от взаимодействието с лица и мрежи, ползващи се с лош имидж, опасността от игнориране на нарушенията и мълчаливото приемане на слабите резултати и реализацията на нежизнеспособни проекти”.

В края на октомври 2019, на закрито заседание в рамките на процеса за импийчмънт на президента Конгресът изслуша показанията на бившия американски посланик и настоящ временен пратеник на САЩ в Украйна Уйлям Тейлър, който заяви, че е „имал пълномощията да участва в повечето усилия на САЩ за оказване на помощ на Киев в борбата му против намесата на Русия и борбата с корупцията”. Вестник Washington Post обсипа с комплименти Тейлър затова, че „през по-голямата част от 90-те години обясняваше на украинските политици, че за дългосрочния просперитет на страната им няма по-важно нещо от изкореняването на корупцията и укрепване на диктатурата на закона – както е известно по онова време той отговаряше за реализацията на американската програма за подпомагане на държавите от бившия Съветски съюз”.

Организацията Transparency International, която всяка година публикува рейтинг на държавите съобразно Индекса за възприятие на корупцията, посочва обаче, че нивото на корупция в Украйна рязко е скочило в края на 90-те години и досега си остава неприлично високо. Ще припомня, че Тейлър беше посланик в Киев между 2006 и 2009, когато нивото на корупция също скочи рязко, въпреки стотиците милиони долари американска помощ. ДнесУкрайна е на 120-то място по ниво на корупция, изпреварвайки Египет и Пакистан, които също получаваха щедра помощ от САЩ. В усилията за борба с корупцията, Тейлър играе почти същата роля като собственика на отбора на „Уошингън Редскинс” в Националната футболна лига.

Да плащаш на чуждестранни политици за да ги стимулираш да управляват честно е все едно да раздаващ безплатни презервативи с цел да прокарваш идеята за въздържането от секс. Вместо да съдейства за добросъвестно управление, чуждестранната помощ най-вероятно ще породи още по-голяма клептокрация или правителство от крадци. Както посочват авторите на едно изследване на Института Брукинг, „в историята на американската помощ има множество примери за това, как корумпираните чуждестранни чиновници използват тази помощ за да пълнят собствените си джобове, да укрепят своите армии и да реализират скъпоструващи престижни проекти”. Американските политици и бюрократи се стремят да запазят програмите за оказване на помощ на други държави, независимо от това, как чуждестранните режими изразходват тези пари и как ги използват за да притесняват собствените си граждани.

Ако отпусканата от САЩ помощ беше наистина ефективна, Украйна отдавна щеше да е станала рай на законността. Възможно е новият президент на страната Владимир Зеленски да е искрен в опитите си да изкорени корупцията. За Украйна обаче е просто оскърбително да се твърди, че е неспособна да въведе ред, без помощта на Доналд Тръмп. Най-добрият начин да бъде изкоренена корупцията в някоя чужда държава, включтелно в Украйна, е да бъде прекратена чуждестранната помощ за нея.

 

*Авторът е известен американски  писател и икономист, анализатор на American Conservative