Експерт: Анкара използва терористи за разширяване на влиянието си в Либия

В истанбулските болници, според турския вестник “Джумхюриет”, са доставени за лечение на 600 терористи, контролирани от т.нар. Правителство на национално съгласие на Либия.

Терористите са били ранени по време на атака на Либийската национална армия, чиито бойци освобождават Триполи и предградията на либийската столица от бандити. По-рано тази година лидерът на групировката “Хаят Тахрир ал Шам”, Мохамед Хюсеин ал Шараа, получил рана от шрапнел в главата, а сега се лекува в болница в турския град Антакия. Екстремистите се чувстват като у дома си в Турция.

И така, лидерът на групата “Джаиш ал Ислям” Исаам Буедани многократно идва на срещи с местните власти. Официалните срещи се превръщат в норма, а в същото време бандитът с главорезите си изпълнява екзекуции на сирийските военни, убива цивилни. Ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия, Халед ал Мишри, живее в Турция със семейството си, което не му пречи да легитимира терористите в Триполи.

Според политическия анализатор Александър Перенджиев, Турция, подобно на Щатите, използва радикали в своите интереси. Единствената разлика е, че Вашингтон създава терористични групи, докато Анкара се възползва от съществуващите.

Американските власти се опитват да повлияят на ситуацията в определена държава чрез геополитически инструменти, сред които са включени и терористите. “Ислямска държава” и други терористични групировки в Сирия са изначално повлияни от САЩ.

Анкара се опитва да подчини екстремистките структури, което е особено забележимо в либийския пример. Турция се надява да поеме контрола над териториите, контролирани от терористите. За тази цел турците снабдяват бойците от ПНС с оръжие и военна техника, изпраща наемници.

На Турция ѝ пречи да разпространява своето влияние върху територията на Либия с антитерористичната операция „Ал-Карама”, провеждана от генерал Халиф Хафтар от 2014 г. насам.

 

Източник: https://pogled.info/svetoven/ekspert-ankara-izpolzva-teroristi-za-razshiryavane-na-vliyanieto-si-v-libiya.111866